MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİNİN ÖNEMİ

    Küresel anlamda etkili olan ve ülkemizde de ciddi anlamda etkisini gösteren, ancak Sağlık Bakanlığımız ile Bilim Kurulumuzun özverili ve isabetli çalışmaları ile dünyaya örnek olacak bir şekilde salgınla mücadele edilmektedir. Bu mücadelenin olumlu sonuçlarını ise her geçen gün iyiye giden durum ile görmekteyiz. 
    Tabi ki salgının tek etkisi insan sağlığı üzerinde olmayıp, büyük ve olumsuz ekonomik sorunları da beraberinde getirmiştir. Sağlık sorunlarının çözümü ve mücadelesi Sağlık çalışanlarının emek ve gayretleri ile olmakta iken, ekonomik sorunların çözümü ise ancak devlet hazinesinin gücünü koruması ile olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hazinesinin en büyük gelir kaynağı ise vergi gelirleri olup, tahsilatı ise tahakkuka dayanmaktadır. İşte bu nokta da yani tahakkuk noktasında tek emek ise biz Mali Müşavirlerin çalışmalarıdır.     
    Covid 19 salgınına karşı sağlık çalışanlarımızın takdire şayan mücadelesi haricinde ise bulaşın önüne geçilmesi için Devletimiz bir dizi tedbirler almaktadır, alınan bu tedbirlerin içerisinde hiç kuşkusuz ki en önemlisi sokağa çıkma kısıtlamasıdır. Her kısıtlama sonrasında görüldü ki yeni vaka sayılarında önemli azalma olmuştur, ne zaman ki insanların toplu şekilde sokaklarda olduğu dönemlerde ise artış olarak karşımıza çıkmıştır. 
    Bu önemli ve isabetli karar uygulanırken Ekonomininde ayakta durması gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir. Yukarıda da bahsettiğim gibi buda Ülkemizin en büyük gelir kaynağı olan vergilerin tahakkuku ile mümkün olmaktadır. Her ne kadar da Mücbir sebep ve kısıtlamalardan dolayı beyan ve tahakkuk süreleri ertelense de bu ancak mali dengeyi bozmayacak şekilde yapılmıştır. Gerçi ben mücbir sebep kapsamında Gelir Vergisi Mükellefleri ile Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin ayrı değerlendirilerek G. V. Mükelleflerinin tamamının K. V. Mükelleflerinin faaliyet koduna göre mücbir sebep kapsamına alınmasını virüsün ayrım yapmadığı ortamda adil ve doğru bulmuyor isem de yinede Maliye Bakanlığımızın aldığı kararları uygulamak zorunda olduğumuzu biliyorum. Bilmekle de kalmıyor Ülkemiz için çalışmak zorunda olduğumuza inancım tamdır. 
    İşte tamda burada mesleğimizin önemi ortaya çıktı, sokağa çıkma yasağı bulunan bir Mali Müşavir ofisine gidemez ve çalışamazdı, çalışmaz ise beyanname yapamaz, vergi tahakkuku gerçekleşemez idi, bu durum görülünce İç İşleri Bakanlığı Genelgesi ile yayınlanarak başta 16-17-18 ve 19 Mayıs tarihlerinde, sonrasında da 23-24-25 ve 26 Mayıs 2020 tarihlerinde uygulanacak sokağa çıkma yasaklarında Mali Müşavirler ve çalışanları muaf tutuldu. Onun içindir ki bu muafiyet Mali Müşavirlere yapılmış bir ayrıcalık değil, Mali Müşavirlik mesleğinin ülkemiz için ne kadar değerli olduğunun sonucudur. 
#MesleğimizDeğerdir

Yorumlar

Yorum Gönder